Maths Aptitude Questions and Answers – Volume II

Hi I’m here once again to share some of the maths aptitude questions!!! I hope you understood all previous posts. Try out these problems.

Find the next terms for the following question.

1. 2,5,10,17,26,37, ___

2. 5, 13, 37, 109, ___

3. 2, 5, 10, 17, 26, ___

4. 100, 80,55,35,-10,___

5. 1, 8, 9, 64, 25, ___

Solve the problem

6. A’s average in his first 50 innings was 50. After the 51st innings, his average was 51. How many runs did he score in his 51st innings. (supposing that he lost his wicket in his 51st innings)

7. The sum of any seven consecutive numbers is divisible by

a)2  b) 7  c) 3  d) 11

8. If time at this moment is 9 P.M., what will be the time 23999999992 hours later?

9.  A rectangular plate with length 8 inches, breadth 11 inches and thickness 2 inches is available. What is the length of the circular rod with diameter 10 inches and equal to the volume of the rectangular plate?

10. What is the sum of the first 20 natural odd numbers?

 

 

Answer

1.50

Explanation:

1^2+1=2,2^2+1=5,3^2+1, etc

2. 325

Explanation:

5*3-2=13,13*3-2=37, etc

3. 37

2+3=5, 5+5=10, 10+7=17, etc(Add the previous number with odd numbers)

4. -50

Explanation:

100-20=80, 80-25=55, 55-30=25, 25-35=-10, -10-40=-50

5. 216

Explanation :

1^2, 2^3, 3^2, 4^3, 5^2, 6^3

6. 101

Explanation :

Total score after 50 innings = 50*50 =2500

Total score after 51 innings = 51*51 = 2601

So, runs made in the 51st innings = 2601-2500 = 101

7. (b) 7

8. 1PM

Explanation:

23999999992+8=24 billion, so it’ll be once again 9PM only.

Then Subtract that 8 from 9PM ie) 9PM-8 = 1PM.

9. 2.24 inches

Explanation:

Volume of the circular rod (cylinder) = Volume of the rectangular plate

(22/7)*5*5*h = 8*11*2

h = 2.24

10. 400

Explanation :

The sum of the first n natural odd nos is square(n).

1+3 = 4 = square(2) 1+3+5 = 9 =square(3)

If have any doubts or suggestions comment it below…

 

20 Comments

  1. Niveditha

    August 5, 2011 at 8:54 AM

    sry i cudn’t understnd the soln of last ques…. so can u help me???..

    • Kirthika

      August 7, 2011 at 6:16 PM

      Yeah sure happy to help you :) There is a one logic that sum of 1st “n” natural odd numbers=square(n). Here n=20, So 1+3+5+7+9+11+13+15+17+19+21+23+25+27+29+31+33+35+37+39=square(20)=400. The 1st 20 natural odd numbers are 1,3,5,7,9,…….,39. So if you sum up that you’ll get 400, which is also equal to 20*20=400. I hope you can understand :)

  2. sathish

    August 30, 2011 at 4:31 AM

    Nice site….keep upgrade more questions with explanation…

  3. sathish

    August 30, 2011 at 4:36 AM

    Can u explain 8th Question 24th billion how it become 9pm.?

  4. Kirthika

    August 30, 2011 at 3:27 PM

    Thank You for your comments :) We will be back with more questions very soon :) And For 8th question Since 24 billion is the multiple of 24 we’ll get exactly 9PM after 24 billion hour. I hope you can understand. If you can’t follow, kindly post back your comments…

  5. sweet hari

    September 30, 2011 at 5:57 AM

    your question is very useful . can’t understand the last question

    • sweet hari

      September 30, 2011 at 5:58 AM

      i expect more number of question with difficult

    • Kirthika

      September 30, 2011 at 2:35 PM

      The question is given to find the sum if 1st 20 odd numbers. To find this if we find the value of square(20)=(20*20) =400 is enough to get the answer. That is the formula is like this square (n) = Sum of n odd number. Just try to find by changing the value of n as 5 and you get it easy. I hope you can follow me. If cant kindly post your query back :)

  6. visali

    November 26, 2011 at 9:09 AM

    hi…………ur questions wer usefull to me and pls verify question number four once again with its explanation……….

    • Kirthika

      November 27, 2011 at 3:26 PM

      Thank You for your comments :) And now we have made the correction in the explanation. You can check it out now.

  7. sara ramesh

    December 26, 2011 at 3:07 PM

    4. 100, 80,55,35,0,___
    4. -40

    Explanation:

    100-20=80, 80-25=55, 55-30=35, 35-35=0, 0-40=-40

    the given on the following solution is wrong(55-30=35).
    so modify that problem.
    the answer is:-
    100-20=80, 80-25=55, 55-30=25,25-35=-10,-10-40=-50.

    • Kirthika

      December 26, 2011 at 6:55 PM

      Thank you for your valuable comments which made me to understand my mistake. I’ve updated it now…

  8. avadhesh malik

    February 27, 2012 at 10:00 PM

    waiting for nxt set of question…….and hoping for a bit tough ones this tym….

  9. Saravanan

    July 3, 2012 at 4:16 PM

    hi thanks for this question but i could not understand 8th question solution

    • Kirthika

      July 5, 2012 at 12:32 PM

      We are making it to 24 billion hours to make it easy for our calculation by adding 8. Then once again we’ll get 9PM only. Since we are adding 8 hours first, We are subtracting that 8 hours from 9PM. Hence the answer is 1PM. Hope you understand. If not leave a comment, which part you can’t understand clearly.

      • Ashwin K Eshwar

        June 15, 2013 at 7:31 PM

        By the way…are u still updating?

  10. rajeev

    February 15, 2013 at 9:52 PM

    qestions are easy
    so increase the level of qestions :)

  11. Ashwin K Eshwar

    June 15, 2013 at 7:28 PM

    sorry for too late comment..just now saw this site…Questions are tricky and nice…and btw the last question could also be solved with the help of arithmetic progression…ppl could understand it easily.

  12. Naba Jafri

    June 19, 2014 at 7:28 PM

    Hi..can u plz tell me the soultion of this question??
    Q) Use four 5’s and some of the syombols + , * , – and / to give expressions for 0,1,2 and 5??
    Please tell me its solution

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>